Via Ferrata 

Kiépített vasalt úton lebegni az ég és a föld között a lehető legbiztonságosabb körülmények között. Ehhez teremtünk lehetőséget, felszerelést, bátorítást, kísérést.


Kecskevész

Székelyföldön 2012 nyarán került kialakításra az első ilyen mászóösvény, a Madarasi Hargita Kecskevész nevű szikláján. Használata nyitott és ingyenes, mindenki a saját felelősségére használhatja. 14 évesnél fiatalabb és 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek számára azonban mászása nem (vagy csak szakértő felnőtt felügyelete mellett) ajánlott.

Tapasztalt mászók és kezdő “kocaturisták” egyöntetű véleménye szerint abban rejlik a via ferrata mászás szépsége, hogy a sziklákról kitáruló pazar látvány mellett a természetjárók komolyabb hegymászó tapasztalat nélkül is a profi sziklamászók élményeit élheti át. A sziklán az ember amellett, hogy komoly testmozgást végez, le kell győzze félelmeit és tériszonyát, és a sokrétű feladat teljesítése határtalan sikerélménnyel gazdagít. A lélegzetelállító mélység és magasság élménye életre szóló élményt nyújt.

A vasalt ösvényen való feljutás nem igényel különösebb tudást vagy szakértelmet, ám a létesítők mindenképp azt ajánlják, hogy először tapasztalt sziklamászó segítségével vágjunk neki. Ugyanakkor a biztonsági felszerelések (sisak, heveder, speciális via ferrata kantár és karabinerek) elengedhetetlen tartozékai a biztonságos mászásnak. Aki nem rendelkezik megfelelő felszereléssel, tőlünk tud bérelni (a bérleti díj 25 RON / 4 óra / szett).  A mászók saját biztonsága érdekében javallott, hogy nálunk, vagy a Súgó Panzióban mindenképpen jelentkezzenek be a mászás előtt, akkor is, ha saját felszerelést használnak, illetve a mászás végeztével szintén adjanak tájékoztatást.

A kb. 60 méter magas Kecskevész sziklán összesen mintegy 200 méteres távon sodronyok és vas „lépcsők” segítik a feljutást a tetőre. A szikla alsó szakaszán két vasazott útvonal indul el, majd kb. 25 méter magasságban a két ágat egy úgynevezett “vietnami híd”, azaz két, a levegőben kifeszített sodrony köti össze egymással.

A Kecskevész mászóösvény közepes nehézségű, azaz teljesen kezdők és haladók számára egyaránt nagy élményt nyújt. Mászásához minimális „előképzettség” szükséges: mindössze arra van szükség, hogy a vállalkozó kedvű kirándulók tudják, hogyan kell használni a karabinereket, a beülő hevedert. A balesetek elkerülése végett a szabályokat mindenképpen be kell tartani, ám az útvonal teljesen biztonságos: kialakításakor kizárólag bevizsgált eszközök lettek felhasználva, a falat végig ellenőrizték, csak a teljesen stabil részekre helyeztek függesztést, az útvonal többszörösen túl van biztosítva. A sodronyok több tonnát is elbírnak.